Zdravá strava a doplňky stravy Zdraví a krása

Zázvor a jeho účinky

Pokud patříte mezi jedince, kteří se snaží zdravotní problémy řešit přírodní cestou, určitě vám nemůže v lékárničce chybět zázvor. Jedná se o vytrvalou rostlinu pocházející z jihovýchodní Asie, jejíž oddenek velmi pozitivně působí na lidský organismus. V našich obchodech jej běžně seženete. Vybírat byste měli menší a světlejší oddenky. Skladovat je můžete v lednici, klidně i několik týdnů. Zrovna tak bez obtíží koupíte i zázvor sušený a mletý. Ovšem čerstvému se nevyrovná. 

Jeho domovem je asijská kuchyně, to ale neznamená, že nenajde uplatnění i v té naší. Stačí ho jen oloupat a jemně nastrouhat či nakrájet. Pak ho můžete přidat téměř kamkoliv. Hodí se do různých masových pokrmů, kterým dodává citronovou a pikantní příchuť. Využití najde i v pekařských či cukrářských výrobcích. Bývá v perníčkách, sušenkách a třeba i v marmeládách.

Nejen, že vašim pokrmům dodá příjemnou orientální chuť, ale navíc bude celkově posilovat vaši imunitu. A tím jeho léčebné schopnosti zdaleka nekončí. Jako dobrý pomocník se osvědčil v době zvýšeného výskytu chřipek a nachlazení. Působí antibakteriálně a je protizánětlivý, zmírňuje bolesti hlavy, snižuje těhotenskou i cestovní nevolnost a usnadňuje trávení. Dokonce prý zpomaluje některé druhy rakoviny.

Jako prevence proti chřipce nebo na žaludeční nevolnost se nejvíce doporučuje užívat zázvorový čaj. Ten si připravíte velmi snadno. Lžičku čerstvého zázvoru zalijete 250 ml horké vody a necháte 5 minut louhovat. Poté přidáte lžičku medu a citronovou šťávu. Proti bolesti v krku vám pomůže žvýkání čerstvého zázvoru, pokud se na to necítíte, můžete ho nahradit zázvorem kandovaným.

K dalším kladným vlastnostem zázvoru patří i jeho schopnost prohřát celé tělo. To uvítáme nejen v zimním období, ale i při hubnutí. Prohřátí těla nastartuje metabolismus a tukové buňky se odbourávají o něco snadněji. Na zahřátí vám pomůže i přidání zázvoru do koupele. Tím se vám navíc ještě uvolní ucpaný nos.

Foto: http://www.freeimages.com/photo/192205

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

/* ]]> */