Arganový olej patří k nejvzácnějším olejům na světě. Maročané ho získávají lisováním jader stromů Argánie trnité. A proč je tento strom tak vzácný? Během posledních let jeho počet výrazně klesl a přestože se ho snažíme pěstovat i jinde na světě, roste jen v jihozápadní části Maroka. Tamní obyvatelé olej po staletí využívají ke kosmetickým a léčebným účelům a jeho zázračné účinky v posledních letech objevil i zbytek světa.
K čemu se arganový olej využívá?
Arganový olej se využívá především jako ochrana pleti před stárnutím, léčebný prostředek proti akné a jiným kožním nemocem (ekzémy, lupenka). Také účinně hydratuje suchou pokožku a slouží jako prevence rakoviny kůže, výživa pro křehké a poškozené vlasy a nehty. V neposlední řadě také snižuje ztuhlost a bolestivost kloubů. Ne nadarmo se mu přezdívá „elixír mládí“ a marocké ženy na něj nedají dopustit.
Kromě kosmetického arganového oleje je k mání také potravinářská varianta. Potravinářský arganový olej je tmavší a jeho aroma je výraznější. Vzhledem k jeho výživnému charakteru se běžně využívá při vaření – především k výrobě pasty zvané amlou, která se natírá na chléb. Maročané do svého tradičního pokrmu přidávají také drcené mandle a med. Pastou využití arganového oleje v kulinářství nekončí. Stejně dobře ho využijete také k obohacení ryb, omáček a pokrmů jako kuskus.
foto: africanhairblog.com
Add Comment