Zdravá strava a doplňky stravy Zdraví a krása

V čem nám prospívá vláknina v potravinách?

Vláknina by měla tvořit podstatnou složku naší stravy. Sice nemá žádnou výživovou hodnotu, ale ceníme si ji pro některé její vlastnosti. Jednou z nich je, například, sytící účinek. Vláknina totiž v trávicím traktu nabobtná a vy máte pocit většího zasycení. Dále napomáhá k pravidelnému vyprazdňování střev a k vylučování toxických látek z těla, které na sebe váže.

Rozpustná a nerozpustná vláknina

Vlákninu dělíme na rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustnou bychom našli v ovoci a zelenině či v luštěninách a ořeších. Patří mezi ni, i poslední dobou, stále známější psyllium, tedy semínka jitrocele blešníkového. Nerozpustná se nachází v obilovinách a zrnech. Hlavní rozdíl mezi nimi je ten, že nerozpustná vláknina projde trávicím traktem nestrávená. Potraviny bohaté na vlákninu se zároveň vyznačují zvýšeným množstvím jiných zdraví prospěšných látek. Jako jsou například vitamíny, minerály či rostlinné bílkoviny.

Vlánina v obilninách a v ovoci

Dále bychom si mohli vlákninu rozdělit na obilnou a ovocnou. Jak název napovídá, obilná vláknina se vyskytuje hlavně v obilí, tzn. především oves, žito, ječmen. Bílá mouka obsahuje vlákniny nejméně, protože při jejím zpracování se zrno „oloupe“ a nejvíce vlákniny je právě v té slupce. Tento cenný „odpad“ bychom v obchodě našli jako otruby (obsah vlákni-ny cca 30%). Zrna, ze kterých se vyrábí celozrnná mouka, zůstávají celá. Proto i obsah vlák-niny v celozrnných výrobcích je podstatně vyšší.

Ovocná vláknina neboli pektin, je zastoupena samozřejmě v ovoci. Nejvíce ji obsahují jablka, banány a různé bobule. Vděčíme ji za snížení hladiny cholesterolu v krvi, či výše zmí-něné vylučování škodlivin, které na sebe váže.

Na závěr bychom neměli opomenout ještě jeden cenný zdroj vlákniny, a tím je lněné semínko. Váže na sebe tekutiny, proto je nutné jej, stejně jako psyllium, hodně zapít. Oba tyto prostředky nám pomáhají bojovat proti zácpě, průjmu či hemoroidech.

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

/* ]]> */