Jak je to s vínem a jeho pozitivním dopadem na lidské zdraví? O tom, zda je jeden z nejpopulárnějších alkoholických nápojů prospěšný, nebo ne, se pře odborná i laická veřejnost. Podle množství studií však nemá daleko do elixíru zdraví. Jedna či dvě skleničky denně údajně…
1) Snižuje riziko rakoviny
Ve vínu je obsažena látka resveratrol, která má důležitou funkci – slouží jako ochrana před zhoubným bujením rakovinových buněk. Odborníci tvrdí, že pravidelná konzumace vína minimalizuje riziko rakoviny plic, jater, kůže a střev. Ovšem všeho s mírou – zvýšená konzumace naopak zdraví příliš nepřidá.
2) Posiluje imunitní systém
Malé množství vína vede k posílení imunity. Důvod je prostý – má antivirální a antibakteriální efekt. Třísloviny pak podporují celkové fungování imunitního systému. Pravidelní konzumenti vína jsou prý odolnější vůči chřipce a virózám.
3) Odbourává škodliviny z cigarety
Pokud kouříte, možná byste měli začít s pitím bílého vína. Podle některých vědců obsažené fenolické látky eliminují škodliviny z cigaret. Ani v tomto směru však nejde o neprůstřelné řešení, protože dvě deci zničí jedovaté látky jen z jediné cigarety.
4) Podporuje dobrou náladu
Zlepšením nálady nemáme namysli navození stavu opilosti, ale spíše zvýšení koncentrace serotoninu neboli hormonu štěstí. Výše zmíněný resveratrol navíc zlepšuje přítok krve a zajišťuje přísun více kyslíku do mozku. Suma sumárum se po vypití dvou deci můžete cítit šťastněji a zvýší se i vaše intelektuální výkonnost a kreativita.
K dalším pozitivním dopadům na lidské zdraví patří snížení rizika Alzheimerovy nemoci (až o 23 procent), zlepšení sexuálního života, prevence před infarktem, cukrovkou a kornatěním tepen. Ženy si zase cení podpory při hubnutí, což ovšem platí pouze o lehké a suchém bílém vínu, protože urychluje trávení tuků.
Dostala jste chuť na sklenku dobrého vína? Objednejte si ho z pohodlí domova u známého prodejce vín a destilátů.
Add Comment